Digitalna akademija za mame 2019

Nastavili smo sa sprovođenjem prošlogodišnjeg pilot-projekta
Digitalna akademija za mame”, koji je pokazao odlične rezultate
na polju edukacije i ekonomskog osnaživanja žena.

 • Datum: Septembar / Oktobar 2019
 • Partner: Grad Banja Luka
 • Ciljna grupa: Nezaposlene žene / mame

O projektu

Na “Digitalnu akademiju za mame 2019.”  mogućnost prijave imale su sve mame sa područja grada koje su bile registrovane na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, koje imaju osnovna znanja o upotrebi računara ali i žene koje se bave nekom kućnom radinošću. Obuku je završilo njih 40.

Sve ono što se prethodne godine pokazalo dobro i što je dalo dobre rezultate, zadržali smo i primjenili i na ovu digitalnu akademiju.
Prilikom rada s prethodnim grupama došli smo do zaključka da se 20 odsto prijavljenih žena bavi nekom vidom kućne radinosti: izradom nakita, proizvoda za bebe i decu, dekupažom, ali ne poseduju znanja i vještine da svoje proizvode plasiraju na tržište.
Iz tog razloga smo ciljnu grupu proširili na ovu grupu žena koje se bave izradom nekih proizvoda i koje bi kroz ovu obuku naučile kako da pravilno uslikaju taj proizvod, kako da ga postave na duštvene mreže i kakvu objavu da napišu kako bi taj proizvod došao do kupaca.

Edukacija se provodila u dvije grupe kroz četiri modula koja pokrivaju oblasti kao što su:

  • osnove interneta i marketinga
  • digitalni marketing
  • društvene mreže
  • kako funkcionišu web stranice
  • izrada Facebook i Instagram poslovne stranice
  • upoznavanje sa mogućnostima pretraživača
  • otvaranje YouTube i Google+ kanala
  • osnove dizajna

Termini obuke organizovani su vikendom, kako bi se polaznice mogle uskladiti sa porodičnim obavezama.

Nakon završenog kursa polaznice su osposobljene da  naprave kompletnu kampanju, mini startegiju te planove i analitiku vođenja raznih kanala za privredne subjekte. Na ovaj način pružila im se podrška za izlazak na tržište rada, a za tri najaktivnije polaznice obezbjeđena je praksa u privrednim subjektima iz ovih oblasti.

Ove godine imali smo sjajne predavače. Robert Dacešin, Gradimir Stanković i Brankica Raković  nesebično su dijelili znanje i iskustvo kroz module koji su predavali a po osmijehu naših polaznica, zaključujemo da, osim što je bilo korisno, bilo je i zabavno.

Nakon nekoliko mjeseci pohađanja Digitalne akademije, naše drage mame su došle po svoje zaslužene diplome.
Napravili smo žurku a naši divni prijatelji iz Vitinka i Manja su nam poslali osvježenja i zakusku kao i sjajnu tortu izrađenu specijalno za naše Udruženje.
Bilo je divno, mame su se družili međusobno, imali smo divno gošću Bojanu Moda i Tako To koja je još jednom došla da da podršku našim polaznicama – zmajicama.

Većina žena koje su prošle godine završile Digitalnu akademiju za mame nastavile su se obrazuju u oblasti digitalnog marketinga. Neke od njih su, zahvaljujući tome, pronašle posao u struci, pokrenule sopstvene blogove i portale, te na taj način popunile kućne budžete. Akademija im je otvorila oči i dala vjetar u leđa da same pokrenu posao.

Ovo zajednica žena koje su obilježene etiketom “godinama na birou”. Ali kada se nađu zajedno, one se ohrabruju. Ono na šta smo posebno ponosne je to što im Akademija vraća dostojanstvo, samopouzdanje i osjećaj vrijednosti.

Iskustva prethodnih polaznica

Moram još jednom da Vam se zahvalim na ukazanoj prilici da učestvujem u Vašem projektu Digitalna akademija za mame. Nama, početnicama u ovoj oblasti je jako puno značilo da čujemo od iskusnih predavača značajne informacije vezane za marketing i samo oglašavanje na društvenim mrežama koje ćemo sada moći i same primjenjivati u praksi, uz dosta truda i rada. Sve pohvale za organizaciju.

Milkica Đurić

Moja stranica je rezultat projekta Digitalna akademija, tako da bih svim mamama, koje su trenutno nezaposlene, najiskrenije preporučila da se prijave i nauče mnogo korisnih stvari o digitalnom marketingu.

Jelena Bjelica

Budući da nisam mogla pronaći posao profesora srpskog jezika i književnosti, odlučila sam da se prijavim na akademiju. Zahvaljujući ovom projektu dobila sam ohrabrenje i moralnu podršku, a sada sam zaposlena u firmi koja se bavi informacionim tehnologijama.

Bojana Mihailović

Ostali projekti