Konferencija
“Želim bebu”

U saradnji sa portalom za trudnice i mame MamaKlik organizovali smo online konferenciju „Želim bebu“ posvećenu borbi protiv steriliteta.

  • Datum: Jul 2021
  • Partner: Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Veritas
  • Ciljna grupa: Osobe u borbi sa sterilitetom

O projektu

Majčinstvo i roditeljstvo u cjelini je želja velike većine mladih bračnih parova. Nažalost, statistike pokazuju da se svaki peti par susreće sa problemom neplodnosti (sterilitetom) i ovaj procenat je u porastu.

 

Iz tog razloga smo, u saradnji sa portalom MamaKlik,  kroz projekat podizanja svijesti o problemu neplodnosti i adekvatnom liječenju, organizujemo konferenciju na ovu temu, u nadi da ćemo nekome pomoći da svoju porodicu proširi za još, bar jednog, malog člana.

Svi prijavljeni, konferenciju su mogli pratiti iz privatnosti i udobnosti svog doma putem video linka, a prijava je potpuno besplatna.

UČESNICA

DRŽAVE

PREDAVAČA

Kroz kratka i zanimljiva predavanja,  o zdravstvenim uzrocima pričaćemo sa ginekologom, a o psihološkim aspektima steriliteta koji mogu direktno da utiču na ostvarivanje trudnoće sa masterom psihologije. Ono što će učesnike zasigurno interesovati jeste način ostvarivanja prava na vantjelesnu oplodnju u RS o čemu će takođe biti govora na konferenciji.

Okupili smo sjajne predavače i vrhunske stručnjake da, svim parovima koji se bore sa problemom steriliteta, pružimo savjete koji mogu da ih dovedu do toliko željenog cilja.

Predavači

Ives-Šindrak-ginekolog

dr Ives Šindrak

specijalista ginekologije i akušerstva

Zdravstveni uzroci steriliteta

O TEMI
Pod sterilitetom podrazumijevamo nemogućnost para da uz redovne odnose ostvari trudnoću u periodu od godinu dana. Smatra se da 80% parova ostvari trudnoću u prvih 8 mjeseci, pa se ovaj vremenski okvir uzima kao relevantan.
Ako se radi o parovima starijim od 35 godina ili sa anamnezom pozitivnom na stanja koja mogu biti uzrok sterliteta, ovakav vremenski period se skraćuje na 6 mjeseci.
Po 1/3 steriliteta podrazumijeva muški sterilitet, ženski sterilitet i idiopatski sterilitet (nepoznatog porijekla). S obzirom na ovu činjenicu, jasno je da pričamo o velikom problemu današnjice koji, kako vrijeme odmiče, na žalost postaje sve učestaliji.
O PREDAVAČU
Dr Ives Šindrak – vlasnik i osnivač ZU LIBRA S
Rođena je 1978 g. u Banjaluci, gdje je završila Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet Univerziteta u Banja Luci.
Specijalistički staž provela je na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Banjaluka.
Od 2006-2019. bila je zaposlena u JZU Dom zdravlja Banja Luka, prvo kao specijalizant a onda i kao specijalista ginekologije i akušerstva.
Od 2019. godine zaposlena je u ZU Libra S, specijslističko ginekološkoj ambulanti čiji je vlasnik i osnivač.
Trener je iz oblasti reproduktivnog zdravlja, planiranja porodice te kontracepcije, sertifikovan od strane Populacionog fonda Ujedinjenih nacija-UNFPA i Evropskog udruženja za kontracepciju – ESC.

Marijana Vukoje

master psihologije

Psihički aspekti steriliteta

O TEMI
Danas, svaki treći par ima neki problem u procesu začeća. Međutim, nerijetko se dešava da čak oba partnera nemaju zdravstvene prepreke za postizanje trudnoće te u tom slučaju obično se počinje razgovarati o psihološkim faktorima koji tome mogu doprinijeti. Najčešće je tu riječ o stresu, strahovima, depresivnom raspoloženju i slično.
Ipak, neke analize naučnih istzraživanja koja su provjeravala vezu između psihološkog stresa i začeća govore o tom da se ne može tvrditi da psihološki faktori direktno utiču na realizaciju trudnoće. Smatra se da kvalitet odnosa među partnerima i njihovo funkcionisanje jeste od velike važnosti ali se o njima ne može govoriti kao o uzrocima odsustva začeća.
Zato je bolje i korisnije baviti se psihološkim stanjem partnera koji se suočavaju sa ovim problemom kako bi im pomogli da se što bolje nose s tim.
O PREDAVAČU
Marijana Vukoje, rođena 1987. u Trebinju, srednju medicinsku školu završila u Trebinju, nakon čega završava osnovni studij psihologije na Univerzitetu u Banjaluci – Filozofski fakultet odsijek psihologija. 2016. godine odbranila master rad iz oblasti školske psihologije i time stekla zvanje magistra psihologije te završila drugi ciklus studija sa ukupno 240 ECS bodova.
Svoju dalju edukaciju obavljala u oblasti psihoterapije pravac KBT- kognitivno bihejvioralna terapija (Krnetić centar za KBT u Banjaluci). Obučena za rad sa klijentima pod supervizijom. Privatnu praksu obavlja u zadnjih par godina uz stalni lični rad i razvoj sa stručnjakom i REBT terapeutom Vladanom Bearom, Novi Sad.
Od maja 2021. pokrenula samostalnu djelatnost psihološko savjetovalište „DOBRI VUK“ u Trebinju gdje je trenutno zaposlena kao psiholog i pruža usluge savjetovanja, edukacija, radionica te grupne i individualne psihoterapije pod supervizijom. Posebno interesovanje daje osjetljivim kategorijama – onkološki pacijenti i ljudi sa problemima steriliteta koji u tom domenu imaju mogućnost besplatnog savjetovanja i pružanja ove vrste stručne pomoći.
U slobodno vrijeme, putuje, istražuje i radi na ličnom rastu i razvoju. Komunikativna, prilagodljiva, kreativna. Supruga, majka jednog djeteta.

Darija Filipović Ostojić

portparol Fonda zdravstvenog osiguranja RS

Individualan pristup porodu – najsigurniji za majku i bebu

O TEMI
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju bebu. Ostvarivanje ovog prava definisano je Pravilnikom o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.
Tako da u skladu sa pravilnikom, FZO RS u cjelosti finansira tri postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, ženama od 41. do navršene 42 godine Fond finansira 50% troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cjelosti refundira troškove. Među rijetkima smo po tome što i ženama starijim od 42 godine, koje dobiju bebu, refundiramo troškove, budući da je u zemljama regiona većinom gornja starosna granica 42 godine.
O PREDAVAČU

dr Milan Stojanović

doktor medicine

prenatalno testiranje

O TEMI
𝗩𝗲𝗿𝗶𝘁𝗮𝘀𝗧𝗲𝘀𝘁 𝗺𝘆𝗣𝗿𝗲𝗻𝗮𝘁𝗮𝗹 je neinvanzivni prenatalni test koji može da otkrije da li će vaše dijete kada se rodi imati genetsku nepravilnost ili zdravstvenu poteškoću u razvoju. Zbog toga su informacije koje ovaj test pruža dragocjene i mogu vam pomoći da svom djetetu obezbjedite najljepšu budućnost.
O PREDAVAČU
Dr Milan Stojanović, doktor medicine, specijalizant ginekologije i akušerstva u KBC „Dragiša Mišović“, predstavlja glavnu kariku BTG Srbija tima. Njegova ljubav prema genetici, kao i ekspertiza na polju prenatalnih i genetskih testova, garantuje najegzaktnije informacije na svetskom nivou iz pomenutih oblasti.
Omiljen od strane kolega i pacijenata, dr Stojanović uživa veliko poverenje trudnica i njihovih porodica, upravo zbog svog suptilnog i stručnog pristupa.
Hedonista, avanturista, aktivni ljubitelj tenisa i plivanja, Milan crpi energiju iz putovanja na egzotične destinacije i kroz nova saznanja na polju učinkovitosti matičnih ćelija u lečenju hematoloških, imunoloških i metaboličkih bolesti.

Hvala našim partnerima!

 

Ostali projekti