Zdrave užine 2021

Projekat ZDRAVE UŽINE realizovali smo uz podršku Ministastva porodice, omladine i sporta,  a bio je namijenjen prvenstveno srednjoškolcima. Međutim ideja se proširila i među studentima i generalno omladini do 30 godina na teritoriji RS.

  • Datum: Januar 2021
  • Partner: Ministarstvo porodice, omladine i sporta
  • Ciljna grupa: Srednjoškolci

O projektu

Poremećaj stepena uhranjenosti bio je do prije nekoliko decenija rijedak pedijatrijsko-endokrinološki izazov, a danas postaje vodeći problem javnog zdravstva 21. vijeka. Debljina je uz fizičke povrede, poremećaj reproduktivnog sistema i zloupotrebu psihoaktivnih supstanci, vodeći uzrok oboljevanja i smrtnosti adolescenata. Epidemiji debljine doprinosi i okruženje koje podstiče loše prehrambene navike, prekomjerni unos hrane, brz način života i slabu fizičku aktivnost. Predviđanja kažu da će usljed pretilosti i sa njima povezanih hroničnih nezaraznih bolesti današnji naraštaj djece živjeti kraće od svojih roditelja.

Sagledavajući porazne statistike, rješenje ovog problema ponudili smo kroz edukaciju omladine o zdravoj ishrani kako bi bili svjesni grešaka koje prave unosom nezdravih namirnica i uticajem istih na zdravlje.

 

Sagledavajući porazne statistike, rješenje ovog problema ponudili smo kroz edukaciju omladine o zdravoj ishrani kako bi bili svjesni grešaka koje prave unosom nezdravih namirnica i uticajem istih na zdravlje.

 

U saradnji sa nutricionistom Majom Tubić Banović iz Nutricentra organizovali smo online radionicu pod nazivom „Zašto zdravo nije mladima pravo?“ koja je zamišljena kao zanimljivo interaktivno predavanje nutricioniste gdje je omladina dobila informacije o zdravim obrocima, kombinovanju namirnica, praćenju zdravstvenog stanja i uticaju ishrane na isto. 
Kako su trenutno na snazi mjere zbog pandemije virusa COVID-19 odlučili smo da edukacija bude online, a izradili smo i besplatan elektronski priručnik (e-book) sa konkretnim receptima uz pomoć kojeg se kod kuće može napraviti doručak ili užina za školu/fakultet a koji možete skinuti na svoj računar ili mobitel, vrlo jednostavno sačuvati, odštampati ili slati drugima.
Ujedno Maja je uživo pripremala obroke kako bi učesnici vidjeli da se obroci zaista spremaju veoma jednostavno i brzo.

 

Nadali smo se da ćemo na ovaj način podstaći srednjoškolce i studente da sami pripreme svoj obrok, da koriste voće, povrće, zdrava brašna u pripremi užine.

 

Ovaj zanimljiv projekat podržalo je  Ministarstvo porodice, omladine i sporta Vlade RS, dok su partneri na projektu bili Mercator BH koji je pripremio 10 poklon paketa zdrave hrane za naše učesnike kao i Tupperware Ankica Borisević sa vrijednim poklonima. 

Portali

Besplatna online radionica: ZDRAVA UŽINA – zdrav omladinac!

„Zašto zdravo nije mladima pravo?“ naziv je online radionice koja će se održati 26. januara 2021. godine sa početkom u 18 h. Radionica se održava u sklopu projekta ZDRAVE UŽINE koji realizuje UG „Centar za mame“ iz Banjaluke, a namijenjen je srednjoškolcima, studentima i generalno omladini do 30 godina na teritoriji RS.

Klikni za cijeli tekst

Zdrava užina, zdrava djeca

Poremećaj stepena uhranjenosti bio je do prije nekoliko decenija rijedak pedijatrijsko-endokrinološki izazov, a danas postaje vodeći problem javnog zdravstva 21. vijeka. Debljina je uz fizičke povrede, poremećaj reproduktivnog sistema i zloupotrebu psihoaktivnih supstanci, vodeći uzrok oboljevanja i smrtnosti adolescenata.

Klikni za cijeli tekst

Centar za Mame organizuje – Zdrave užine za srednjoškolce-besplatna online radionica

„Zašto zdravo nije mladima pravo?“ naziv je online radionice koja će se održati 26.januara 2021. godine sa početkom u 18 h.

Klikni za cijeli tekst

Hvala našim sponzorima!

Naši zadovoljni korisnici

Srednjškolci banjalučke Gimnazije slali su nam svoje komentare na naš e-book

Ostali projekti